Van Pieter Stuyvesant naar Pieter Poot

We gaan even terug in de tijd, naar het jaar 1644 om precies te zijn. De Republiek der Nederlanden is verwikkeld in een verwoede strijd met de Spanjaarden, dit conflict staat bekend als tachtigjarige oorlog. Tijdens deze lange oorlog proberen de Nederlanders het ingenomen eiland Sint Maarten terug te veroveren. En daar gaat het voor Pieter Stuyvesant mis.

Pieter Stuyvesant wordt door kogels in zijn been geraakt. Zijn been wordt vlak onder zijn knie geamputeerd. Hij gaat terug naar Nederland om te revalideren en krijgt een houten been aangemeten. Deze laat hij bespijkeren met zilveren sieraden. Vanaf dat moment krijgt hij de bijnaam Pieter Poot.

In de jaren die daarop volgen wordt Pieter Stuyvesant eerst benoemd tot gouverneur van Aruba, Bonaire en Curaçao en later tot directeur-generaal van Nieuw Amsterdam (het latere New York).

We springen iets verder naar het heden. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, kwam sigarettenmaker Visser uit Drachten met het sigarettenmerk Stuyvesant, hij laat deze merknaam in 1947 vastleggen

Na nog een sprong door de tijd, in 1997, bouwt de familie Lawerman het bestaande wegrestaurant in De Blesse om. Hier hoort ook een nieuwe naam bij. Ze willen de naam veranderen in ‘Eet – en Feestruim & Partycentrum Pieter Stuyvesant’. Als de sigarettenfabrikant hier van hoort steekt hij er een stokje voor. De naam Pieter Stuyvesant is het eigendom van de sigarettenfabrikant, bij gebruik van de naam eisen ze een deel van de omzet.

Dat gaat de familie Lawerman te ver en ze besluiten daarom te kiezen voor de naam ‘Eet – en Feestruim & Partycentrum Pieter Poot’. De bijnaam van Pieter Stuyvesant. Dus, mocht je je afvragen waarom er geen sigaretten van het merk Pieter Stuyvesant bij Pieter Poot verkocht worden..

Fast forward naar nu, Corona. Dat de Corona crisis er hard inslaat, dat zal niemand ontgaan zijn. Onder andere horecabedrijven hebben op last van de overheid de deuren moeten sluiten. Ook voor Pieter Poot heeft deze maatregel enorme consequenties.

Wij hebben hart voor ons bedrijf, onze werknemers en onze omgeving. Om de werkgelegenheid van onze eigen werknemers én voor bedrijven en werknemers in de omgeving te vergroten hebben wij de afgelopen tijd onze energie gestoken in een ontwikkelingsplan. Wij hebben de mogelijkheid gekregen om het tegenover Pieter Poot gelegen landgoed Lindehof aan te kunnen kopen.

Landgoed Lindehof blijft zoals iedereen het kent en herkend, een mooie glooiing, naaldbos en ruig weiland. De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest om al het dode hout uit het bos te halen zodat er weer licht en ruimte is voor nieuwe aangroei. Ook hebben we verschillende stukken land voorzien van nieuwe beplanting. Dit hebben we niet lukraak gedaan maar in overleg met landschapsarchitect Greet Bierema. In haar landschapsplan heeft zij alle van belang zijnde landschappelijke elementen beschreven. Deze elementen hebben wij zoveel mogelijk in stand gehouden en – of in ere hersteld.

Op het erf van het landgoed wordt ruimte gecreëerd voor kleinschalig kamperen. Daarnaast komt er ook ruimte voor een aantal camperplaatsen, hiervoor ligt de aanvraag momenteel bij de gemeente Weststellingwerf.

Wij zijn ontzettend trots op de prachtige omgeving waarvan wij dagelijks mogen en kunnen genieten. Dit willen we graag delen! De omgeving heeft zoveel te bieden, denk aan de rust en de ruimte. Het is de bedoeling om zoveel als mogelijk aan te sluiten op de huidige omgeving en waar mogelijk samen te werken met andere lokale ondernemers. Zo willen we voor het te verzorgen ontbijt de ingrediënten bij lokale ondernemers inkopen.

Het bestaande woonhuis wordt aangeboden als logiesfunctie en de vervallen stallen worden omgetoverd tot B&B. Kortom er wordt hard gewerkt!

Wij zijn er van overtuigd dat dit een mooie toevoeging is voor De Blesse / Blesdijke en haar directe omgeving. Wij hopen dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt!

Nieuwsgierig geworden naar al onze plannen? Neem eens contact met ons op, wij vertellen u graag meer!

Stel je vraag

Wil je meer informatie ontvangen?
Laat het ons weten!